Składniki
  • 400 ml mleka kokosowego BIO (z puszki)
  • 170 g mąki pszennej, przesianej
  • 2 lub 3 pełne łyżki cukru pudru
  • łyżeczka soku z limonki
  • drobne wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • łyżka syropu klonowego do polania naleśników
  • duże naturalne płatki kokosowe do dekoracji
  • olej do smażenia
  • brzoskwinie z puszki, 2 banany
Sposób przygotowania

przepis dla alergików – bez mleka, jaj

Mleczko kokosowe wymieszać z cukrem pudrem przy pomocy miksera lub rózgi
Dodać przesianą mąkę, dobrze wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego
Dosypać wiórki kokosowe i wlać sok z limonki
Ciasto ma mieć lejącą, ale dość gęstą konsystencję, jeśli jest zbyt gęsta należy delikatnie dodać niedużą ilość chłodnej wody lub mleko kokosowe
Rozgrzać patelnię, najlepiej o średnicy ok. 20cm (mała)
Dodać odrobinę oleju i smażyć naleśniki na średnim ogniu (grubsze niż z mleka krowiego), przewracając delikatnie na drugą stronę
Wyłożyć naleśniki na talerz, dodać do nich wcześniej przygotowane owoce (brzoskwinie z puszki pokrojone w cienkie kawałki, banany pokrojone w plasterki), polać syropem klonowym lub oprószyć cukrem pudrem, udekorować płatkami kokosowymi
Naleśniki podawać ciepłe, najlepiej zaraz po usmażeniu, smakują bardzo dobrze także w wersji na zimno. Można je odgrzewać.
Wskazówki:
Ciasto naleśnikowe z mleczka kokosowego jest delikatniejsze i należy nie spieszyć się z jego odwracaniem podczas smażenia, niech się dobrze zrumieni. Nie może też być zbyt rzadkie ponieważ podczas smażenia nie uda się go przewrócić na drugą stronę (przyklei się do patelni).

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 20 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 7

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.