Składniki

  • 1 kostka drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 2 szklanki mąki razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki tłuszczu
  • 1 łyżka melasy
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej wody

Opis wykonania

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie , dodajemy zimną wodę.
2. Łączymy mąkę z solą wsypujemy do drożdży i ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Przykrywamy i na parę godzin lub na noc wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu dodajemy tłuszcz, melasę i rozpuszczoną sodę. Pozostawiamy na 30 minut w temp.pokojowej
4. Smażymy tak samo jak tradycyjne naleśniki.

Rada
Można polać owocami (według uznania)

Smacznego!