Najczęstsze alergeny pokarmowe

Alergeny pokarmowe cd.

  • Seler. To popularne i smaczne warzywo uczula najczęściej, szczególnie osoby dorosłe. Często pojawiają się reakcje krzyżowe z roślinami z tej samej rodziny, czyli z pietruszką czy marchewką.Najczęstsze alergeny pokarmowe
  • Dwutlenek siarki stosowany jako środek konserwujący również uczula. Alergen ten znajduje się m.in. w winie, wyrobach ziemniaczanych czy w suszonych owocach.
  • Mięczaki (ślimaki, ośmiornice, kalmary, ostrygi, małże) są niebezpiecznymi alergenami.
  • Skorupiaki (langusty, kraby, homary) zawierają alergeny odporne na działanie bardzo wysokich temperatur. Co ważne, niekiedy samo wdychanie zapachu skorupiaków może doprowadzić do niepożądanych reakcji.

Powyżej znajduje się lista najczęstszych alergenów. Pamiętajmy jednak o tym, że wiele produktów spożywczych może uczulać. Jeśli mamy podejrzenia, że któryś ze spożywanych przez nas produktów działa alergizująco, niezwłocznie udajmy się do lekarza.

Sabina Sosnowska