Składniki

  • 4-6 dużych strąków zielonej papryki
  • 50dag mielonej wołowiny
  • 1 mała pośiekana cebula
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 2 szkalnki posiekanych świeżych pomidorów
  • 2 szkalnki gorącej wody

Opis wykonania

1. Z papryki wycinamy piętki wraz z szypułką, usuwamy nasiona i podgotowujemy razem z piętkami przez około 4-6minut. W międzyczasie na dużej patelni obsmażamy mięso, odlewamy tłuszcz. Dodajemy pozostałe składniki oprócz papryki, dusimy prze około 15 minut.
2. Wybieramy naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości i natłuszczamy je olejem roślinnym Ustawiamy papryki tak aby opierały się o siebie i nie przewracały, każda nadziewamy farszem i przykrywamy piętką.
3. Naczynie przykrywamy i pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 20minut.

Rada!
Zieloną paprykę przygotowaną w ten sposób można zamrażać. Warto więc zawsze przyrządzić kilka sztuk więcej.

Smacznego!