Każdy łasuch może dobrać składniki i aromaty wedle własnego gustu, przyrządzając lody czekoladowe, owocowe, zimne desery czy inne lody i sorbety, eliminując te owoce czy kakao, które mogą nam szkodzić.
Jakie zamienniki zatem najlepiej stosować w znanych przepisach na lody?
- mleko krowie zastąpić owsianym, sojowym czy ryżowym
- zamiast śmietany kremówki używać sojowej (też nadaje się do lekkiego ubicia) lub jedwabiste tofu
- gdy w przepisie składnikiem są jaja (lub same żółtka) wówczas dodajemy mniej cukru i zamiast 2 żółtek – 5 łyżek mleka skondensowanego – choć warto pamiętać, że lody bez jajek rozpuszczają się znacznie szybciej po wyjęciu z lodówki
- jogurt można z powodzeniem zastępować odpowiednikiem sojowym
- warto zwracać uwagę na ozdobne dodatki – bywa, że niektórzy mają alergię nawet na wiórki kokosowe, kolorowe posypki lepiej zastąpić owocami.
Komu odradzić lody i sorbety?
Jeśli stosujemy dietę dostosowaną do grupy krwi to lody nie są zdecydowanie zalecane tym wszystkim, którzy mają grupę B. Ponadto warto wiedzieć, że wiele lodów ma konserwanty azowe, z których np. E 124 (czerwień koszelinowa) u alergików wzmaga astmę i może powodować lub nasilać katar sienny.
Przepisy na pyszne lody, sorbety czy panna cottę znajdziesz w dziale Przepisy