Właściwie funkcjonujący układ immunologiczny dziecka będzie pracował prawidłowo tzn. nie reagował nadwrażliwością na kolejne produkty w diecie, które dla dziecka okazują się alergenami.
Układ pokarmowy dziecka rozwija się, walcząc z bakteriami.
Do tej pory przeciwciała w mleku matki, pokrywające błony śluzowe, skutecznie zabezpieczały mały organizm przed bakteriami na etapie dojrzewania i rozwoju korzystnej flory jelitowej, w czym pomocne są prebiotyki.
Dieta z mleka
Odporność poprawiają kwasy tłuszczowe LC PUFA, o które wzbogacane są mieszanki mleczne dla niemowląt, zawierające także prebiotyki, probiotyki, żelazo i witaminę D.
W diecie od 5-6 miesiąca życia
można wprowadzić –
- skrobane jabłka (dzieciom karmionym sztucznie, tym na mleku matki – 2 m-ce później) jako cenne źródło błonnika i wit. C, wspierającej odporność i działającej antywirusowo oraz błonnika pomocnego jelitom w pracy, jabłka zapobiegają także biegunkom u dzieci
- marchew – beta-karoten w niej zawarty zwiększa odporność na infekcje, wzmacnia błony sluzowe, zapobiega chorobom skórnym i oczu – podobnie jak przecier z dyni, pozostałe warzywa bogate w związki mineralne (buraki, pomidory, brokuły, fasolkę, groszek) wprowadza się od 7 m-ca życia
- mięso czerwone – gotowane, w kolejnych miesiącach posiekane (cielęcina, wołowina, wieprzowina) jako źródło żelaza, zapobiegającego łatwemu łapaniu infekcji
- oliwę z oliwek do zupek wymiennie z masłem – 1 łyżeczka na porcję dostarcza kwasu oleinowego, zmniejszającego zachorowalność na astmę i alergiczny nieżyt nosa oraz cenną wit. A, kwasy tłuszczowe poprawiają stan skóry, wzrok i odporność