Składniki

  • 6 dorodnych jabłek łatwo dających się rozgotować (szara renata lub antonówka)
  • 3/4 szklanki cukru, używać według smaku
  • 2 białka
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • łyżka posiekanej skórki pomarańczowej w cukrze
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek

Opis wykonania

1. Jabłka obierz, pokrój i włóż do garnka, dodając 2-3 łyżki wody.Gotuj pod przykryciem na bardzo nie wielkim ogniu aż zupełnie się rozgotują pod koniec gotowania dodaj resztę cukru.
2. Żelatynę zalej w nie dużym garnuszku 2-3 łyżkami wody, odstaw a kiedy spęcznieje wstaw do większego naczynia z gorącą wodą i mieszaj aż sie rozpuści. Żelatyne instant zalej wrzątkiem i wymieszaj.
3. Ostudź jabłka i rozpuszczoną żelatynę.
4. Ubij bardzo sztywną pianę z białek, dodając pod koniec ubijania pozostały cukier, który powinien całkowicie się rozpuścić.
5. Połącz jabłka i pianę z żelatyną, ubijając trzepaczką do piany lub ręcznym mikserem. Dodaj skórkę pomarańczową i cynamon, po czym wymieszaj.Mus dodawaj bardzo schłodzony (ma być 2-3h w lodówce).

Uwaga!
Przed użyciem jaja należy przez kilka sekund polewać wrzątkiem, aby zabezpieczyć się przed bakteriami. Powinny one pochodzić ze źródła wiadomego pochodzenia.

Smacznego!