Składniki
- 50 g bezmlecznej margaryny
- 125 g brązowego nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka substytutu jaja wymieszanego z 2 łyżkami stołowymi wody
- 1/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 50 g mąki brązowego ryżu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao) połamanej na drobne kawałki
Opis wykonania
Wyłóż papierem do pieczenia dno płytkiej, kwadratowej blaszki o boku 17,5 cm. Na małym ogniu rozpuść w rondelku margarynę, dodaj cukier i mieszaj, dopóki się nie rozpuści. Lekko przestudź i dodaj substytut jaja i ekstrakt waniliowy.
Wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj wiórki kokosowe i czekoladę. Piecz w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 190 stopni C przez około 30 minut. Uważaj, żeby nie zrobiły się za twarde.
Jeszcze ciepłe murzynki pokrój na 16 kwadratów i zostaw do przestygnięcia. Murzynki przechowuj w szczelnym pojemniku.