Składniki
- 1 kubek musu z 3 bananów (300 g
- 60 g wiśni w cukrze odciśniętych z soku
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- ½ margaryny bezmlecznej rozpuszczonej (125 g)
- 300 g mąki pszennej BIO
- 1 łyżka naturalnego proszku do pieczenia
- 200 g drobnego cukru trzcinowego, nierafinowanego BIO
Opis wykonania
przepis – bez jajek, bez mleka krowiego
Rozgrzać piekarnik do 180°C
Banany rozdusić melakserem lub widelcem na gładką masę, dodać sok z cytryny, wymieszać
Wiśnie odcisnąć z soku i dodać do bananów, lekko wymieszać całość, dodając ekstrakt z wanilii
Margarynę rozpuścić w rondelku, ostudzić, wlać do miski dodać do niej cukier i dobrze wymieszać, wlać wcześniej przygotowany mus owocowo-waniliowy, oraz wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Całość wymieszać, tak aby składniki się połączyły
Rozłożyć ciasto do 12 papilotek przygotowanych w zagłębieniach formy do muffinek
Piec przez ok. 20-25 minut do czasu gdy będą rumiane
Przełożyć muffinki do wystygnięcia, najlepiej na drewnianą kratkę
Schłodzone babeczki polać lukrem lub/i masą krówkową
Przepis na lukier:
150 g cukru pudru BIO
1 łyżka wrzątku
1 łyżka soku z cytryny
Składniki połączyć, wymieszać
Przepis na masę krówkową:
250 ml śmietany owsianej BIO
kubek cukru trzcinowego BIO
Składniki gotować minimum 3-4 godziny na małym ogniu, często mieszając
Wskazówki:
Można użyć na przykład wiśni z kompotu (wcześniej należy pozbawić je pestek), albo suszonych wiśni. U mnie świetnie sprawdziły się te przygotowane latem.
Banany powinny być bardzo dojrzałe, wykorzystuję w tym celu te egzemplarze, które nie wyglądają już atrakcyjnie (ciemna skórka).