Nie od dziś wiadomo, że miód to dobre lekarstwo na wiele dolegliwości. Jego słodki smak znają wszyscy. Na sklepowych półkach znajdziemy różne rodzaje słodkiego nektaru. Miód na chorobę – jaki wybrać?
Miód – słodkie lekarstwo
Płynne złoto zamknięte w słoiku, najlepiej wykonanym z ciemnego szkła, co zapobiega utlenianiu się składników. Każdy miód ma inny kolor i smak, różniący się w zależności od jego źródła. Wpływa to także na jego właściwości. Przed zakupem słoika z pysznym nektarem, najlepiej zwrócić uwagę na datę jego produkcji, która nie powinna być dłuższa niż kilka miesięcy. Miody o złocistej barwie są bardziej łagodne, zaś te ciemne, zwykle charakteryzują się wyrazistym smakiem i zapachem.
Wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy to najbardziej popularny z miodów. W zapachu wyczuwalny jest pszczeli wosk. Nektar ma kremową konsystencję i delikatną żółtobrązową barwę. Zawiera dużo kalorii, ale jest lekkostrawny. Ten rodzaj miodu polecany jest w okresach wzmożonej zachorowalności, ponieważ wzmacnia organizm, wzbogacając go w porcję energii. Dobrze działa na układ pokarmowy i pracę serca, a na dodatek uspokaja.
Lipowy
Miód lipowy ma właściwości antybakteryjne, więc sprawdza się na kaszel i gorączkę. Można stosować go jako lek wspomagający na przeziębienie i grypę. Pomaga na infekcje dróg oddechowych, ponieważ wykrztuśnie. Miód lipowy mogą stosować osoby chore na cukrzycę. Lipa działa korzystnie także na stany depresyjne i przeciwdziała problemom z zasypianiem.
Gryczany
Gryczany miód to prawdziwe źródło zdrowia. Niweluje niedobory żelaza i magnezu, więc jest polecany dla kobiet w ciąży. Łagodzi stres i niepokój. Może być spożywany prze chorych na cukrzycę i problemy z ciśnieniem. Miód gryczany ma działanie moczopędne, dlatego oczyszcza nerki oraz pęcherz.
Spadziowy
Charakterystyczny miód spadziowy jest wytwarzany z roślin iglastych. Jest niczym naturalny antybiotyk, ponieważ wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Stosowany może być przy astmie, infekcjach dróg oddechowych, zaparciach czy chorobach wątroby. U najmłodszych sprawdza się jako lek na anemię.
Rzepakowy
Być może wiele osób nie słyszało o takim miodzie, jednak warto poznać jego właściwości. Miód wyróżnia się delikatnym smakiem. Jest pomocny w przypadku infekcji dróg oddechowych czy chorób wątroby. To dobre wsparcie odporności organizmu dzieci.
Katarzyna Antos
Lubimy każdy miód, zwłaszcza teraz w okresie jesienno-zimowym