Składniki
- 1 kg filetów rybnych
- 4 marchewki
- duży kawałek selera
- duża pietruszka
- 5 ziaren ziela ang.
- 2 liście laurowe
- ok.150ml koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki musztardy
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta, magii
- 2-3 jajka
- bułka tarta
Opis wykonania
1. Filet myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki. Oprószamy solą. Panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
2. Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka. Wlewamy szklankę oleju i dolewamy tyle wody, aby warzywa było lekko przykryte. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości.
3. Do warzyw dodajemy musztardę i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Doprawiamy vegetą i magi, pieprzem. Chwilę gotujemy .
Rybę i warzywa układamy warstwowo na przemian.
Smacznego!