Bowiem kuchnia ta opiera się na ryżu i kukurydzy, doskonałych zamiennikach dla osób na diecie bezglutenowej. Meksykańskie specjały także są bezpieczne dla alergików.
Meksykańskie specjały
Warto jednak zawsze być czujnym – nie każda tortilla jest zrobiona z masa harina czyli mąki kukurydzianej, a niejednokrotnie z mąki pszennej (lub choć z dodatkiem tej mąki). Unikać warto zaś waniliowej tarty (zawiera jaja) czy gulaszu mole – z orzechami.
Nadzienia do burrito, tacos, tostady czy enchilady też świetnie nadają się dla dietetyków. Począwszy od fasoli, guacamole, salsy, po chilli con carne (bez mleka, jaj, glutenu i orzechów, które można przyrządzić z chlebem kukurydzianym lub gotowanym długoziarnistym ryżem, natką pietruszki, limonką, awokado, dymką, do których można dodać bezmleczną kwaśną śmietanę i bezmleczny ser cheddar).
Nachos z guacamole i salsą w wersji iście meksykańskiej nie powinno uczulić nawet wrażliwych alergików – chyba, że mamy alergię na pomidory (zawiera paprykę, ogórek, kminek, kolendrę).
Inną meksykańską propozycją jest napój horchata – z ryżu i migdałów, który jest bezmleczny – mimo iż ma konsystencję gęstego mleka.
Dla alergików uczulonych na jaja czy orzechy kuchnia ta oferuje szereg sałatek oraz takie meksykańskie specjały jak taco, gazpacho, placki, chilli con carne, dipy i salsę.