Składniki
- 2 szklanki mąki grahama
- szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/8 łyżeczki kurkumy
- 1/3 szklanki oleju
- 60% szklanki zimnej wody
- ćwierc łyżeczki soli
- 2 czubate łyżki syropu słodowego lub miodu
- 45 dag daktyli
- banan
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
Opis wykonania
Zamiast mąki pszennej razowej można dać pszenną białą, pamiętając o nieco mniejszej ilości wody lub mleka roślinnego do ciasta.
Wymieszać mąkę grahama z płatkami, solą, kurkumą. Dodać olej, wymieszać łyżką, by nie było grudek. Odłożyć 1 szklankę suchego ciasta.
Do większej porcji dodać 1/2 szklanki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto. Do mniejszej dodać wiórki, 4 łyżki wody, syrop słodowy lub miód, połączyć składniki. Powinno wyjść lekko sypkie ciasto. Obie części schłodzić w lodówce.
Większą częścią ciasta wylepić foremkę, wyłożyć na nią masę, wysypać drugim ciastem i lekko je wcisnąć w masę. Piec w temp. 190°C do zrumienienia wierzchu.
Masę zrobić z – daktyli, 1 banana, szklanki wody, łyżeczki zapachu waniliowego, łyżki oleju.
Daktyle zalać wodą, dodać plasterki banana, gotować 10 min.
Zmiksować na gładką masę. Wystudzić. Dodać zapach i 1 łyżkę oleju, wymieszać.