Składniki
- 1/2 mozzarelli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 białej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- bazylia, oregano, tymianek, majeranek
- szczypta pietruszki i szczypiorku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- trochę soku cytrynowego
- cukier albo słodzik
- sól jodowana, pieprz
- 1 duży pomidor
Sposób przygotowania
1. Mozzarelle pokroić w cienkie plastry. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić . Zioła umyć, osuszyć, drobno posiekać. Liście bazylii odłożyć na bok.
2. Wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok cytrynowy, cukier, sól pieprz, zioła i cebulę i czosnek. Plasterki mozzarelli polać marynatą. Pozostawić odkryte na 4 godziny w temperaturze pokojowej.
3. Przed podaniem umyć pomidory i pokroić w plasterki, usuwając zielony rdzeń. Plasterki pomidorów ułożyć na przemian z mozzarellą, na kształt wachlarza i polać marynatą. Podawać przybrane listkami bazylii.
Smacznego!!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 25 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 1