Składniki
Składniki
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 8 filetów z makreli
- pomarańcza
- kieliszek białego wina
- sok i skórka z 1 cytryny
- łyżka świeżego oregano
- sól
- pieprz
- łyżka świeżej mięty
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Bulwy kopru przekroić wzdłuż na połowę i dziesięć minut gotować w osolonej wodzie ,wyjąć i pokroić w plastry centymetrowej grubości.
Usunąć ości z filetów.
Obrać pomarańczę ,pokroić na plasterki i razem z rybą oraz koprem ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym.
Polać białym winem i sokiem z pomarańczy.
Doprawić skórką z pomarańczy,oregano,solą i pieprzem.
Zapiekać przy 180 stopniach przez 20 minut.
Ułożyć rybę na podgrzanym półmisku , zagotować sos,doprawić według uznania i polać potrawę.
Posiekać drobno miętę i posypać całość.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 40 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4