Składniki
- Masa makowa:
- 50 dag maku
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jabłka
- 15 dag masła
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju
- 10 dag rodzynek
- 5-10 dag orzechów lub migdałów
- aromat migdałowy – niekoniecznie
- Ciasto:
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- 3 niezbyt płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszka do pieczenia
- Polewa ciemna:
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- 5 dag masła
- Polewa jasna:
- 1 tabliczka (100 g) białej czekolady
- 5 dag masła
Opis wykonania
Dieta bezglutenowa
Makowiec na biszkopcie bezglutenowy jest to dosyć pracochłonne ciasto – jak każde makowe. Ale w zamian otrzymujemy pyszne, wilgotne, eleganckie ciasto.
Sposób wykonania:
Mak zalać wrzątkiem, odstawić na godzinę. Namoczony mak odsączyć na gęstym sitku, zmielić w maszynce do mięsa razem z orzechami. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodać mak z orzechami, aromat, rodzynki, starte jabłka (mogą być ze skórą), miód, olej i na końcu pianę z białek. Wyłożyć masę do dużej wysmarowanej tłuszczem tortownicy (średnicy 28 cm), piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać do ubitych białek, wymieszać. Dodawać stopniowo do masy skrobię ziemniaczaną z proszkiem, delikatnie mieszając. Na koniec wlać olej, wymieszać, wlać na upieczoną masę makową. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Ostudzić. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć i ostrożnie na tacę, tak aby biszkopt był na spodzie, a masa makowa na wierzchu.
Czekoladę i masło roztopić na parze (osobno białą i osobno gorzką), dokładnie wymieszać, polać ciasto najpierw jedną polewą, a gdy lekko zastygnie, drugą.
Uwagi:
Tortownica musi być duża, gdyż ciasto jest wysokie, masy makowej dużo i biszkopt mógłby się nie zmieścić. Zamiast tortownicy można użyć prostokątnej foremki (25×25 cm lub trochę większej).
Przepis pochodzi z czasopisma ‘Bez glutenu’, ten i inne znajdziecie na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl