Składniki
- Sos Bolognese: 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 mała posiekana cebula
- 1 posiekany seler
- 2 posiekane marchewki
- 375 g mielonej wołowiny
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki, razem z sosem
- 2 pokrojone cukinie
- szczypta starej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- Gryczany Makaron: 250 g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki substytutu jaj wymieszanego z 4 łyżkami stołowymi wody
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 4-5 łyżek wody
- sól
Opis wykonania
Przygotuj sos Bolognese czyli „po bolońsku”. Na patelni z grubym dnem podgrzej oliwę i na wolnym ogniu podsmaż cebulkę przez około 5 minut lub do chwili, kiedy się zeszkli. Dodaj selera i marchewkę i smaż kolejne 2 minuty.
Mięso rozdziel widelcem i wrzuć na patelnię. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż mięso będzie brązowe.
Dodaj pomidory, pokrojoną cukinię i gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj. Kiedy pomidory zaczną bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez 2 ½ – 3 godziny, aż sos będzie dobry. Jeżeli za dużo sosu odparuje, dolej trochę wody.
Przygotuj makaron. wymieszaj w misce mąkę, substytut jaj i olej ze szczyptą soli. Mieszaj, dodając powoli wodę, tak aby powstało gęste ciasto odstające od ręki. Możesz również wrzucić wszystkie składniki do robota kuchennego i miksować, aż powstanie ciasto. Dobrze je zagnieć.
Posyp mąką stolnicę, jak najcieniej rozwałkuj ciasto. Potnij na makaron typu wstążki.
W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Dodaj makaron i gotuj przez 3-5 minut. Odcedź i przełóż na ciepły półmisek. Polej sosem i natychmiast podawaj.
Rada – Możesz zrobić od razu większą ilość sosu Bolognese i zamrozić go lub do 5 dni przechowywać w lodówce. Zamiast wołowiny możesz użyć mielonej wieprzowiny lub po 175 g mielonego mięsa wołowego i wieprzowego.