Składniki
- 2 małe filety z łososia
- sok z cytryny
- 300g świeżego szpinaku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe pomidorki
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich
- pieprz
- mielona gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Łososia oczyścić, skropić sokiem z cytryny, posolić i odstawić. Szpinak umyć, dobrze osuszyć i posiekać na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pomidor umyć, drobno pokroić oraz usunąć zielony rdzeń. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a następnie pokroić na małe kawałki.
2. Na patelni rozgrzać olej. Łososia podzielić na małe kawałki, krótko obsmażyć z obu stron i odstawić w ciepłe miejsce.
3. Kawałki cebuli i czosnku poddusić na patelni. Dodać kawałki pomidorka, potem ziemniaki i szpinak. Stale mieszając, dusić przez kilka minut, aż szpinak będzie miękki.
4. Szpinak przyprawić na patelni i podawać z kawałkami łososia na głębokim talerzu.
Rada:
Do przygotowania tego dania można użyć także mrożonego łososia.
Oryginalnego smaku potrawie nada sok z limonek zastosowany zamiast soku z cytryny.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 30 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2