Składniki

  • 750 g agrestu
  • 2 łyżki wody
  • 50 g cukru do smaku
  • 2 łyżeczki substytutu jaj (proszku do pieczenia lub sody z octem jabłkowym)
  • 300 ml (1,5 szklanki) zamiennika melka (sojowego, ryżanego, groszkowego, owsianego)
  • skórka drobno starta z 1 cytryny
  • liście mięty do dekoracji

Opis wykonania

Wymieszaj na gazie wodę z połową cukru i agrestem, zagotuj i w tej temperaturze jeszcze podgrzewaj przez kwadrans – aż agrest dobrze zmięknie, po czym wyjmij go łyżką cedzakową, zostawiając słodki sok w garnku.
Owoce zmiksuj na puree, jeśli chcesz – jeszcze dodaj cukier, puree znów wrzuć do soku i gotuj tyle, aż będzie miał objętość 3/4 szklanki.
Po przestudzeniu wymieszaj z substytutem jajka i gotuj do 3 min, cały czas mieszając.
Puree agrestowe wymieszaj z substytutem mleka i skórką cytryny, przełóż do płytkiego pojemnika w zamrażarce na 45 min., zmiksuj wszystko w blenderze lub mikserze do 45 sek. i wstaw ponownie do zamrażalnika, potwórz to jeszcze 2 razy.
Jeśli masz pewność, że lody są dobrze zamrożone podawaj je w kulkach w miseczkach z listkiem mięty.

1 porcja ma 50 mg wapna.