Składniki
- 1 żółta papryka
- 2 pomidory
- 1 cebula
- po garści rukoli, botwinki, szpinaku, roszponki
- 1 mała sałata masłowa
- SOS:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól
Sposób przygotowania
1. Liście szpinaku, botwinki, roszponki i sałaty najpierw płuczemy, a potem suszymy. Umyte pomidory kroimy na kawałki. Osuszoną paprykę tniemy na paseczki. Obraną cebulę kroimy w talarki. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy w dużej salaterce.
2. Przygotowujemy sos: ocet balsamiczny ucieramy na gładko z tabasco, miodem i szczyptą soli. Bezpośrednio do sosu wciskamy zmiażdżony w prasce ząbek czosnku. Następnie stale ucieramy widelcem, dodajemy małe porcje oliwy. Na koniec ewentualnie doprawiamy solą. Sos powinien konsystencją przypominać majonez.
3. Składniki sałatki skrapiamy sosem lekko mieszamy i natychmiast podajemy.
Smacznego!!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 20 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4