Składniki
- 40 g szpinaku
- 1/2 cebuli
- 1/2 ząbku czosnku
- 1/2 marchewki
- 1/2 małego pora
- 1/4 małego bakłażana
- 1/2 pomidora
- 1/4 małej cukinii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 g pasteryzowanych pomidorów
- sól jodowana
- grubo mielony pieprz
- szałwia, tymianek, bazylia, oregano
- 50 g płatków lasagne ugotowanych wcześniej w osolonej wodzie
- 50 g tartego sera
- masło do formy
Opis wykonania
1. Szpinak rozmrozić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić. Warzywa dokładnie umyć . Marchewkę obrać, umyć i przekroić na pół, pokroić w plasterki. Bakłażan umyć, pokroić w kostkę. Pomidory pokroić, usunąć pestki, miąższ pokroić.
2. Oliwę rozgrzać w garnku. Czosnek i kawałki cebuli poddusić, dodać rozmrożony szpinak i cebulę, całość dusić kilka minut, dodać resztę warzyw, zalać pasteryzowanymi pomidorami, pozostawić kilka minut na ogniu. Masę warzywną mocno przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
3. Spód formy do zapiekania wysmarować masłem. Pokryć cienką warstwą masy warzywnej i układać kolejno warstwami płatów makaronowych, tartego sera i masy warzywnej. Ostatnią warstwę powinna stanowić masa warzywna, którą należy posypać tartym serem. Lasagne piec w piekarniku na środkowym ruszcie w temperaturze 180- 20 0 stopni C przez ok. 30 minut.
Smacznego!