Okres ciąży wymaga większej uwagi odnośnie zdrowej diety. Niektóre z jej składników decydują o prawidłowym rozwoju płodu, stąd ich duże znaczenie. Takimi substancjami są zdecydowanie kwasy, które powinny być obecne w diecie kobiety w ciąży. Które z nich są ważne i za co tak naprawdę odpowiadają?
Dieta podczas ciąży
Każda kobieta spodziewająca się dziecka usłyszy od lekarza, że ma dbać o siebie i dziecko. Co to oznacza w praktyce? Nie tylko regularne wizyty i badania lekarskie czy unikanie stresu, ale przede wszystkim zdrową i racjonalną dietę. I absolutnie nie chodzi tu o odchudzanie czy objadanie się, tylko racjonalne żywienie, składające się z pełnowartościowych produktów. Jedzenie powinno być bogate w witaminy, minerały i zdrowe kwasy, które odpowiadają za zdrowy rozwój dziecka. To co jemy, ma wielkie znaczenie dla pracy naszego organizmu, tym bardziej w okresie ciąży. Warto więc nieco bliżej poznać te składniki, o których nie możemy zapomnieć.
Kwas foliowy
Kobiecie spodziewającej się dziecka zaleca się suplementację kwasu foliowego. Niech nazwa kwas nas nie zmyli, ponieważ ten foliowy należy do witamin z grupy B – bardzo ważnej grupy. Już na kilka tygodni przed planowaną ciążą, kobieta powinna zażywać kwas foliowy, tak samo jak przez pierwsze dwa jej trymestry. Do czego potrzebna nam ta witamina? Kwas foliowy odpowiada za rozwój kręgosłupa i mózgu. Jego źródłem są głównie zielone warzywa, takie jak szpinak, brokuły czy brukselka, jednak nawet ich duże dzienne spożycie nie jest w stanie zapewnić niezbędnej dawki kwasu. Dlatego suplementacja w okresie ciąży jest konieczna, o czym powinien poinformować nas lekarz.
Kwas DHA
Kolejnym z kwasów, niezwykle cennych na naszej liście jest kwas DHA. Kwas dokozaheksaenowy należy do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dba o prace mózgu, funkcjonowanie pamięci. Chroni przed chorobami dotyczącymi układu nerwowego, jak np. Alzheimer. Niektórzy twierdzą, że wspomaga także odporność i ogólne zdrowie psychiczne. W naturalnych źródłach, kwasu DHA najlepiej szukać w takich produktach jak ryby oraz algi morskie. Na rynku jest wiele suplementów zawierających ten kwas, także bezpiecznych dla kobiet w ciąży.
Kwasy omega-3 i omega-6
Skoro mowa o zdrowych kwasach, nie możemy pominąć dwóch dość istotnych, czyli omega-3 oraz omega-6. Nienasycone kwasy tłuszczowe wzmacniają układ odpornościowy, nerwowy i wiele innych funkcji organizmu matki i dziecka. Dostarczamy je wraz z pokarmem – głównie produktami roślinnymi i rybami. Kwasy działają pozytywnie na mózg i procesy pamięciowe, dlatego są ważne dla prawidłowego rozwoju psychicznego dziecka. Warto podkreślić, że po ciąży dostarczane są dziecku wraz z mlekiem matki podczas karmienia piersią.
Katarzyna Antos