Rodzice pragną dla dziecka jak najlepiej. Powinno się prawidłowo rozwijać i zdrowo rosnąć, by w przyszłości zwojować świat. W diecie dziecka nie może więc zabraknąć składników, które taki rozwój mu zapewnią. Wśród nich, na szczególną uwagę zasługują kwasy tłuszczowe omega-3. Dlaczego są tak ważne w zdrowym żywieniu najmłodszych?
Kwasy tłuszczowe omega-3
Nienasycone kwasy tłuszczowe nie mają nic wspólnego z niezdrowym tłuszczem, którego tak unikamy. Te cenne kwasy odznaczają się właściwościami prozdrowotnymi. Wspomagają funkcjonowanie organizmu. Pełnią ważną rolę w rozwoju dzieci, szczególnie mózgu. Uczestniczą w prawidłowej pracy układu nerwowego i to już od okresu ciąży. Kwasy omega-3 usprawniają mózg, a co za tym idzie, pomagają w przyswajaniu wiedzy, umiejętności czytania czy pisania. W pewnym senie, dokładają się do inteligencji dziecka, dlatego warto zadbać o ich obecność w diecie. Oprócz tego, chronią przed rozwojem nowotworów, chorób serca i wielu innych schorzeń. Co prawda, chorzy na cukrzycę nie powinni przesadzać z ich ilością, co nie oznacza, że mają ich unikać. Nie od dziś wiadomo, że zbilansowana dieta zapewnia zdrowy rozwój i przyszłość dzieci. Już od najmłodszych lat, jakość żywienia jest niezwykle ważna.
Dieta dziecka bogata w kwasy omega-3
Dieta dziecka powinna być przede wszystkim urozmaicona. Musi składać się z wartościowych produktów, by jak najwięcej witamin i minerałów trafiało do młodych organizmów, które wciąż się kształtują, potrzebując energii. Źródłem kwasów tłuszczowych są ryby morskie. Łosoś, makrela, śledź czy sardynki to gatunki ryb, które często powinny lądować na talerzu dziecka. Dzieciom karmionym butelką ryby możemy zacząć podawać już w 6 miesiącu życia, zaś tym karmionym w sposób naturalny, miesiąc później. Zarówno te chude jak i tłuste są wartościowe, jednak tłuste ryby zawierają więcej cennych kwasów. Nasiona lnu, chia czy olej rzepakowy to także produkty, obfite w kwasy omega-3. Wśród wartościowych produktów nie możemy pominąć orzechów. Orzechy włoskie czy laskowe są bardzo smaczne i zdrowe. Ale są także alergenami, więc warto obchodzić się z nimi dość ostrożnie. Orzechy zaleca się wprowadzać dopiero od 13. miesiąca życia dziecka. Najlepiej rozdrobnić je na tyle, by nasz maluch poradził sobie z ich pogryzieniem. W przypadku tego typu produktów łatwo o zakrztuszenie, więc pamiętajmy o tym przed podaniem. Migdały czy pestki dyni również zawierają kwasy omega-3, więc warto nauczyć dziecko nawyku sięgania po tak zdrowe przekąski.
Najwięcej kwasów tłuszczowych znajdziemy w łososiu. Tran będzie równie dobrym produktem, jednak mniej chętnie spożywanym przez najmłodszych. Oliwa z oliwek, masło shea, masło kakaowe i olej słonecznikowy oraz wiele innych produktów spożywczych ma w swoim składzie kwasy tłuszczowe omega-3. Zadbajmy o to, by w diecie naszych dzieci nie zabrakło wartościowych produktów, które dostarczą im nie tylko energii, ale także zdrowia. Dietę zawsze możemy skonsultować z dietetykiem czy lekarzem, który podpowie, na które produkty warto postawić i w jakich ilościach.
Katarzyna Antos
Migdały chętnie zjem, ale za rybami nie przepadam.