Składniki
- 500 g cieciorki
- 4 obrane ziemniaki
- 4 marchewki
- 2 duże cebule
- 2 średnie cukinie
- garść fasolki szparagowej
- jabłko pokrojone na kawałki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyzka koncentratu pomidorowego
- 1 łyzka kurkumy
- pieprz
- kolendra mielona
- kmin rzymski
- kardamon
- bulion warzywny
Opis wykonania
cieciorkę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości
osobno ugotować ziemniaki drobno pokrojone z marchewką, cebulami i pozostałymi warzywami oraz czosnkiem, koncentratem i przyprawami dusić
zalać bulionem warzywnym i dusić aż niemal cały odparuje, dodać na koniec cieciorkę
kuskus przygotować wg zaleceń na opakowaniu
warto przetestować przyprawy wcześniej – czy któraś nie okaże się szkodliwa (alergia krzyżowa)
przepis dla osób na diecie bezmlecznej