Składniki
- 1,5-2 kg mięsa z kurczaka pokrojonego na kawałki
- 2 pokrojone łodygi selera naciowego
- 2 średnie starte marchewki
- 1 średnia posiekana cebula
- 1/3 szklanki posiekanej zielonej papryki
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 listki laurowe
- woda
Opis wykonania
1. Z mięsa zdejmujemy skórę i usuwamy tłuszcz.
2. Kurczaka warzywa i przyprawy wkładamy wkładamy do garnka i zalewamy Gdy mię wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie czego uzupełniamy wodę.
3. Gdy mięso już jest gotowe, kurczaka wyjmujemy z garnka i usuwamy kości. Mięso z powrotem wrzucamy do bulionu i doprowadzamy do wrzenia, by ugotować kluseczki.
Składniki na kluseczki
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki tłuszczu
1/4 szklanki “mleka”
1. Mieszamy suche składniki, siekamy tłuszcz dodajemy mleko i ugniatamy.
2. Przed nabraniem masy łyżkę moczymy w gorącym rosole, by ciasto ładnie odchodziło. Do garnka po kolei wrzucamy kluseczki.
3. Przez 10 minut gotujemy bez pokrywki, następnie przykrywamy i gotujemy przez kolejne 10 minut . Garnek powinien miec wypukłą pokrywkę aby para nie skraplała się na kluseczki.
4. Kurczaka i kluseczki umieszczamy w ciepłym miejscu i przygotowujemy sos.
SoS
3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1/4 szklanki wody na każde na każde 2 szklanki bulionu
1. Mąkę mieszamy powoli i dokładnie z zimną wodą i powoli wlewamy do gotującego się bulionu, bez przerwy mieszając. Gotujemy przez 3 minuty.
Uwaga!
Czasem bulion jest na tyle gęsty,że nie trzeba robić sosu.