Składniki

  • 1,5-2 kg mięsa z kurczaka pokrojonego na kawałki
  • 2 pokrojone łodygi selera naciowego
  • 2 średnie starte marchewki
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 1/3 szklanki posiekanej zielonej papryki
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 listki laurowe
  • woda

Opis wykonania

1. Z mięsa zdejmujemy skórę i usuwamy tłuszcz.
2. Kurczaka warzywa i przyprawy wkładamy wkładamy do garnka i zalewamy Gdy mię wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie czego uzupełniamy wodę.
3. Gdy mięso już jest gotowe, kurczaka wyjmujemy z garnka i usuwamy kości. Mięso z powrotem wrzucamy do bulionu i doprowadzamy do wrzenia, by ugotować kluseczki.

Składniki na kluseczki

1 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki tłuszczu
1/4 szklanki “mleka”

1. Mieszamy suche składniki, siekamy tłuszcz dodajemy mleko i ugniatamy.
2. Przed nabraniem masy łyżkę moczymy w gorącym rosole, by ciasto ładnie odchodziło. Do garnka po kolei wrzucamy kluseczki.
3. Przez 10 minut gotujemy bez pokrywki, następnie przykrywamy i gotujemy przez kolejne 10 minut . Garnek powinien miec wypukłą pokrywkę aby para nie skraplała się na kluseczki.
4. Kurczaka i kluseczki umieszczamy w ciepłym miejscu i przygotowujemy sos.

SoS

3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1/4 szklanki wody na każde na każde 2 szklanki bulionu

1. Mąkę mieszamy powoli i dokładnie z zimną wodą i powoli wlewamy do gotującego się bulionu, bez przerwy mieszając. Gotujemy przez 3 minuty.

Uwaga!
Czasem bulion jest na tyle gęsty,że nie trzeba robić sosu.