Składniki
Składniki
- 8 udek lub pałeczek z kurczaka lub 4 piersi z kością i skórą
- sok z jednej cytryny
- ząbek czosnku, wyciśnięty
- 2 łyżeczki świeżych listków tymianku
- pół łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- skórka z cytryny, drobno starta
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Mieszamy sok z cytryny (zostawiamy wyciśnięte połówki), czosnek, zioła, dwie łyżki oliwy oraz trochę soli i pieprzu w małej niemetalowej misce i marynujemy kurczaka przynajmniej godzinę.
Rozgrzewamy grill do średniej temperatury. Grillujemy kurczaka ułożonego skórą do dołu w odległości 10 cm od źródła ciepła 10 minut, po czym odwracamy. Smarujemy marynatą i grillujemy kolejne 8-10 minut, aż będzie gotowy. Można też piec kurczaka w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni około 30 minut. Wkładamy wyciśnięte połówki cytryny do blachy do pieczenia, by wzmocnić aromat.
Przekładamy na podgrzane talerze i polewamy zebranym sosem. Tuż przed podaniem dekorujemy skórką cytryny.
Tymianek i rozmaryn można zastąpić garścią porwanych listków bazylii, którymi posypuje się kurczaka na 10 min.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 35 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4