Składniki

  • 1,1-1,4 kg kurczak z hodowli naturalnej
  • cytryna
  • świeża natka pietruszki, trybula lub majeranek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Opis wykonania

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Kroimy cytrynę na pół, wyciskamy sok i skrapiamy nim kurczaka. Wyciśniętą cytrynę oraz połówki cebuli wkładamy do środka. Jeżeli chcemy atrakcyjnie udekorować kurczaka, możemy położyć cytryny na blasze obok.

Siekamy drobno zioła i mieszamy je z odrobiną oliwy. Delikatnie odciągamy skórę od piersi kurczaka i wypełniamy ziołami przestrzeń między mięsem i skórą.

Wcieramy palcami oliwę w skórę kurczaka, następnie posypujemy obficie solą i pieprzem.

Pieczemy godzinę lub do czasu, aż kurczak będzie przyrumieniony, a z nakłutego udka będzie wypływał klarowny sos.