Składniki
- 1,1-1,4 kg kurczak z hodowli naturalnej
- cytryna
- świeża natka pietruszki, trybula lub majeranek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Opis wykonania
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Kroimy cytrynę na pół, wyciskamy sok i skrapiamy nim kurczaka. Wyciśniętą cytrynę oraz połówki cebuli wkładamy do środka. Jeżeli chcemy atrakcyjnie udekorować kurczaka, możemy położyć cytryny na blasze obok.
Siekamy drobno zioła i mieszamy je z odrobiną oliwy. Delikatnie odciągamy skórę od piersi kurczaka i wypełniamy ziołami przestrzeń między mięsem i skórą.
Wcieramy palcami oliwę w skórę kurczaka, następnie posypujemy obficie solą i pieprzem.
Pieczemy godzinę lub do czasu, aż kurczak będzie przyrumieniony, a z nakłutego udka będzie wypływał klarowny sos.