Sushi to cała gama warzyw, ryb i owoców, które można skomponować swobodnie, dostosowując do swojego podniebienia i ograniczeń alergią. Jest dobre również dla osób na diecie bezglutenowej.
Kuchnia japońska jest bogata w produkty sojowe i świetnie zastępuje potrawy z soi. Ale to nie, tylko mleczka, śmietany i budynie sojowe, a przede wszystkim zdrowe dania obiadowe – zupy na bazie miso, dashi z warzywami, tofu lub mięsem, ryż polany sosem warzywnym lub mięsnym – donburi czy wołowina teriyaki.
Bezglutenowcom powinny przypaść do gustu marynowane ryby miso (łosoś) – o ile sos sojowy nie zawiera glutenu, sałatki z glonami wakame oraz wiele dań z makaronem ryżowym czy gryczanym (ale w 100% z mąki gryczanej).
Kuchnia japońska sprzyja osobom uczulonym na orzechy oraz białko czy żółtko jaj – jaja stosowane są bardzo sporadycznie, chyba że pod postacią jajecznej polewy do sushi czy dań z kurczakiem lub ryżowych z jabłkami.
Alergikom można polecić też makaron udon i soba, a ze słodkości – lepkie i słodkie ciasteczka ryżowe mochi czy kakigori z płatków lodów czy lody z zielonej herbaty.