Często nasze dolegliwości ustępują po 3 dniach, jednak organizmowi potrzebne są wszelkie składniki odżywcze i dieta oparta wyłącznie na sokach może być rozwiązaniem jedynie dla dorosłych i to nie częściej niż raz w miesiącu – przez 3 dni stosowania kuracji.
Dobrze jednak kształtować w rodzinie nawyki dbałości o zdrowe odżywianie, nabywanie zdrowych warzyw i owoców na sprawdzonych straganach bazarowych, a nie z półki hipermarketu i umiejętne łączenie ich w pożywne napoje, które poprawią naszą przemianę materii, oczyszczą organizm od wewnątrz, poprawią wygląd skóry, złagodzą dolegliwości alergiczne i wzmocnią system immunologiczny.
Soki działają profilaktycznie i leczniczo, nie mając przy tym negatywnych skutków ubocznych – uzupełniają niedobory organizmu wspomagając leczenie farmakologiczne.
Jak dobrać soki do schorzenia?
Zarówno dla dorosłych, jak i dzieci wszystkie poniższe propozycje są bezpieczne dla zdrowia, o ile któreś z warzyw czy owoców nie jest dla nas akurat alergenem pokarmowym:
- przy anemii – soki z marchwi, dyni, kapusty, buraków, selera, pietruszki, ogórka, mniszka, pokrzywy i rzeżuchy
- na odporność, wzmocnienie układu immunologicznego – kapusta, marchew, chrzan, jabłko, pietruszka, sałata, rzeżucha, brokuły
- problemy skórne, szczególnie wykwity i pokrzywkę – seler, marchew, pietruszka – natka i korzeń, mniszek, rzeżucha, sok z cytryny, pasternak, lucerna
Silnymi właściwościami bakteriobójczymi cechuje się chrzan – chroni też przed katarem, przeziębieniem i kaszlem. Zaś czosnek oczyszcza złogi w oskrzelach.