To prawda, że żadne krajowe owoce nie mają tyle witamin co cytrusy, jednak wielu dietetyków podkreśla, że dla organizmu najlepsze jest to, co rośnie w jego klimacie, a zatem warzywa i owoce krajowe, gdyż do takiej diety dostosowane mamy organizmy – w zakresie przyswajania i przetwarzania pokarmu, co organizm wykształca od pokoleń.
Gdzie znajduje się witamina C?
Witaminę C w dużej ilości znaleźć można też w żurawinie, dzikiej róży (30 razy więcej niż cytryna), porzeczkach (czarne mają 4 razy więcej niż cytryny) czy truskawki, czerwona papryka, a nawet kalafior i szpinak. Również rzeżucha, brokuły, kapusta, pomidory i …ziemniaki.
Cytrusy mają w swoim składzie także antyutleniacze i pektyny. Poprawiają odporność i usprawniają pracę krwinek. Usuwają z organizmu toksyny i wspomagają procesy trawienne, w tym – regulują pracę jelit, są źródłem kwasu foliowego, wspomagając funkcjonowanie układu nerwowego i działają krwiotwórczo. Mają też beta-karoten, niezbędny dla skóry i wzroku, a ich aromat łagodzi uczucie stresu i stany napięcia.
Alergie na owoce morza i oliwki
W krajach śródziemnomorskich znacznie rzadziej niż w naszej części Europy mieszkańcy mają problemy z alergiami na owoce morza i oliwki, z kolei nam częściej szkodzą banany i mandarynki niż jabłka, choć dość dobrze organizmy reagują na produkty importowane, które jednak (z punktu widzenia biologii) są wciąż nowością dla naszych organizmów, na którą te bardziej wrażliwe reagować mogą alergią.