Składniki
- 140 g miękkiego masła
- 55g cukru pudru
- 115 g zwykłej mąki
- 55 g mąki ryżowej
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Wymieszać masło z cukrem na puch.
2. Przesiać mąki i sól do miski z masłem i cukrem. Mieszać drewnianą łyżką aż masa zacznie przypominać ciasto.
3. Zagnieść rękami, by powstało miękkie ciasto.
4. Zagniatać delikatnie na posypanej mąką stolnicy, aż będzie można uformować z ciasta kulę. Zrobić z niego wałeczek o średnicy 5 cm. Owinąć folią spożywczą i chłodzić godzinę.
5. Nagrzać piekarnik do temp. 160 st. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem.
6. Uformować dowolny kształt (wyciąć nożem lub od foremek)
7. Piec ok 25 min. Wyjąć z pieca i posypać cukrem pudrem.
Dieta bezglutenowa, bez jajek i orzechów
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 25 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 10