Królik - mięso dla każdego alergika

Nie tylko dzieci miewają problemy z uporczywymi alergiami o atypowym przebiegu, często nie do końca rozpoznanym.

Dieta

Zalecana dieta nakazuje odstawienie mięs czerwonych, czasem także drobiu, niejednokrotnie i ryb; alternatywą, choć nie tak łatwą do odnalezienia na rynku i szeroko niespopularyzowaną w Polsce jest mięso z młodego królika – dojrzałe i najlepiej zabejcowane, ale bez użycia octu i ostrych przypraw czy czosnku.

Jak przygotować danie?

Królik - mięso dla każdego alergikaNajprostszą formą przygotowania mięsa jako dania obiadowego jest jego uduszenie. W tej formie nadaje się zarówno do zmielenia – a zatem jako farsz, kotlety, do pulpetów podawanych w bulionie, pasztecików odpowiadających składnikami ciasta naszemu alergikowi.

Wielu alergików toleruje też jagnięcinę, dobrze te dwa rodzaje mięs łączyć z zielonymi warzywami (groszek, brokuły), kaszami, także daniami z dynią czy z burakami.

A królik w buraczkach – to zapowiedź niemal królewskiej uczty!