Składniki
- 30 dag ziemniaków
- 15 dag zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 jajko (niekoniecznie)
- 1 cebula (niekoniecznie)
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz (do smaku)
- ewentualnie 1 łyżka bezglutenowej bułki tartej
- do smażenia – olej lub oliwa
- do panierowania: 1 jajko
- 10 dag zmielonych lub posiekanych drobno orzechów włoskich
Opis wykonania
Dieta bezglutenowa:
Obrane ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Jeszcze gorące utłuc na gładką masę. Orzechy zmielić, dodać do ziemniaków wraz z jajem i natką pietruszki.
Jeśli masa wydaje się luźna, można dodać łyżkę bezglutenowej bułki tartej. Doprawić masę solą i pieprzem. Wymieszać, formować wałeczki długości 5-6 cm, grubości około 2-3 cm.
Krokiety obtoczyć w rozkłóconym jajku, a następnie w zmielonych orzechach. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Podawać gorące do kapusty z grzybami.
Uwagi
W zależności od tego czy orzechy są zmielone czy posiekane krokiety trochę inaczej smakują i wyglądają.
Orzechy można zastąpić migdałami.
Można w tym przepisie pominąć jajka (nie dodawać do środka i panierować tylko w orzechach, lekko dociskając panierkę).
Krokiety można także panierować w mieszance bezglutenowej bułki tartej i posiekanych orzechów w porcji 2:1.
Przepis pochodzi z czasopisma ‘Bez glutenu’, ten i inne znajdziecie na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej – www.celiakia.pl