Składniki
- około 3/4 kg świeżej dyni
- 2 szklanki rosołu z drobiu lub rosołu warzywnego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- szczypta imbiru w proszku
- szczypta ostrej papryki
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 12 %
- 2 łyżki pestek dyni
- łyżka oleju z pestek dyniowych
Opis wykonania
1. Dynię obierz ze skórki, odrzuć pestki, a miąższ pokrój nie zbyt drobno.
2. Pokrojony miąższ z olejem z pestek winogron podgrzewaj w garnku, aż się rozgotuje na pure po czym starannie zmiksuj i dodawaj po woli rosół.
3. Zagotuj zupę doprawiając ją imbirem ostrą papryką i na koniec śmietanką.
4. Na suchej gorącej patelni praż przez minutę pestki dyni.
5. Zupę wlej do filiżanek, polej odrobiną oleju z pestek dyniowych, posyp uprażonymi pestkami.
Smacznego!