Składniki
Składniki
- 100g kaszy gryczanej
- 100g soczewicy
- 2-3 jajka (zamiast nich można użyć bezglutenowy zamiennik jajka w proszku)
- bezglutenowa bułka tarta (ja używam firmy Bezgluten)
- płatnki kukurydziane (corn flakes) do panierowania
- natka pietruszki
- dowolny tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Kaszę w jednym garnku, soczewicę w drugim, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, a nawet bardziej, wszystko musi być mięciutkie nawet trochę rozgotowane.Przestudzić, włożyć do dużej miski, dodać 1-2 jajka, sól, pieprz do smaku oraz natkę pietruszki drobno posiekaną. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Panierować w jajku i w bułce tartej lub w rozkruszonych płatkach kukurydzianych corn flakes. Smażyć aż się zarumienią a każdej strony. Gotowe 🙂
Kotlety można podawać z najróżniejszymi sosami. Ja zrobiłam SOS POMIDOROWY (zeszklić drobno posiekaną cebulkę na oliwie, dodać puszkę krojonych pomidorów bez skórki, po odparowaniu części wody, dodać łyżkę śmietany dla złagodzenia smaku – sos gotowy!). Można zrobić SOS KOPERKOWY (świeży koperek w podgrzanej dla zgęstnienia śmietanie). Można SOS PIECZARKOWY (zeszklić posiekaną cebulkę, dodać drobno pokrojone lub starte na tarce pieczarki, sól, pieprz, po przesmażeniu pieczarek dodać śmietanę, wymieszać). Można również podawać z GULASZEM – te kotlety są przecież bezmięsne i do mięska jak najbardziej pasują 🙂 Albo z samym ogóreczkiem kiszonym. Smacznego!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 60 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 10