Składniki
- strąk czerwonej papryki
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 4 duże liście kapusty
- pęczek szczypiorku
- pęczek zielonej pietruszki
- jajko
- 3 łyżki ryżu
- 4 łyżki tartej bułki
- 6 łyżek oleju lub oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
1. Ugotuj ryż w dużej ilości wody, odcedź na sicie lub durszlaku.
2. Pietruszkę, marchew i paprykę pokrój w drobną kostkę, kapustę w paseczki. Podsmaż 7 minut na 2 łyżkach oleju lub oliwy. Ostudź.
3. Ryż i warzywa włóż do miski, dodaj jajko oraz posiekaną pietruszkę i szczypior, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj bardzo dokładnie.
4. Formuj kotlety panieruj w bułce tartej.
5. Rozgrzej pozostały olej lub oliwę, smaż kotlety z obu stron na złocisto, po 3-4 minut z każdej strony.
Smacznego!!!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 20 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4