Składniki

  • strąk czerwonej papryki
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 4 duże liście kapusty
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • jajko
  • 3 łyżki ryżu
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 6 łyżek oleju lub oliwy
  • sól i pieprz

Opis wykonania

1. Ugotuj ryż w dużej ilości wody, odcedź na sicie lub durszlaku.

2. Pietruszkę, marchew i paprykę pokrój w drobną kostkę, kapustę w paseczki. Podsmaż 7 minut na 2 łyżkach oleju lub oliwy. Ostudź.

3. Ryż i warzywa włóż do miski, dodaj jajko oraz posiekaną pietruszkę i szczypior, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj bardzo dokładnie.

4. Formuj kotlety panieruj w bułce tartej.

5. Rozgrzej pozostały olej lub oliwę, smaż kotlety z obu stron na złocisto, po 3-4 minut z każdej strony.

Smacznego!!!!

.