Składniki
- 6 kotletów schabowych z kostką
- 10 dag płatków migdałowych
- szklanka słodkiego deserowego wina
- 4 łyżki oliwy
- sól,pieprz
Sposób przygotowania
1. Kotlety włóż do plastikowej torebki i lekko zbij tłuczkiem do mięsa, nadając im ładny kształt. Posyp solą i pieprzem.
2. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż kotlety najpierw na silnym ogniu a potem na mniejszym, aby usmażyły się także przy kostce. Następnie odłóż je na półmisek i nakryj przykrywką, aby nie wystygły.
3. Na tłuszcz pozostały na patelni wsyp migdały i smaż mieszając kilka minut, po czym dodaj wino i chwile razem gotuj.
4. Polej sosem kotlety ułożone na półmisku.
Podawaj z bułką albo grzankami posmarowanymi czosnkiem lub z ryżem i surówka.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 30 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 6