Składniki

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 4-5 pieczarek
  • 4 łyżki bułki tartej lub kleiku (dowolnego, np. ryżowego)
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta lub mąka do panierowania
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec domowy)
  • kilka ziaren pieprzu
  • mały suszony grzybek (opcjonalnie)

Opis wykonania

Mięso wymieszać ze startymi na tarce pieczarkami i cebulą. Dodać bułkę tartą lub kleik i odrobinę wody – tyle, żeby suchy składnik ją wchłonął, a masa mięsna była delikatna. Doprawić. Uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce. Kotlety obsmażyć z obu stron, podlać wodą, dorzucić pieprz oraz grzybka i dusić, aż będą miękkie (wieprzowe, indycze ok. 30-35 minut, a np. z królika ok. 45 minut).