Składniki
- 500 g mielonego mięsa
- 1 cebula
- 4-5 pieczarek
- 4 łyżki bułki tartej lub kleiku (dowolnego, np. ryżowego)
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta lub mąka do panierowania
- tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec domowy)
- kilka ziaren pieprzu
- mały suszony grzybek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Mięso wymieszać ze startymi na tarce pieczarkami i cebulą. Dodać bułkę tartą lub kleik i odrobinę wody – tyle, żeby suchy składnik ją wchłonął, a masa mięsna była delikatna. Doprawić. Uformować kotlety, obtoczyć w tartej bułce. Kotlety obsmażyć z obu stron, podlać wodą, dorzucić pieprz oraz grzybka i dusić, aż będą miękkie (wieprzowe, indycze ok. 30-35 minut, a np. z królika ok. 45 minut).
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 60 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4