Składniki
- 400 g filetu z łososia
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- po 1/2 puszki kukurydzy i groszku
- 100 g twarogu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 jajko
- 50g bułki tartej
- sól,pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Opis wykonania
1. Dymki oczyścić, obrać i drobno pokroić .Szczypiorek umyć i posiekać. Kukurydzę i groszek osączyć .Filet z łososia umyć,osuszyć i zemleć w maszynce. Twaróg również przepuścić przez maszynkę do mielenia.
2. Zmielony twaróg i łososia połączyć ze sobą.Dodać pokrojone dymki,kukurydzę,groszek,jajko,sok z cytryny i 6 łyżeczek bułki tartej.Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
3. Z powstałej masy uformować małe kotleciki (najlepiej wilgotnymi rękoma, będzie łatwiej je wyrobić). Następnie kotleciki obtaczać z każdej strony w bułce. Na patelni dobrze rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor.Kotleciki po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
RADA
można podawać z ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!!!