Składniki
- 125 g bezmlecznej margaryny lub masła z koziego mleka + odrobina do natłuszczania blaszki
- 50 g ciemnego nierafinowanego cukru z trzciny cukrowej
- 50 g tłuczonego, ugotowanego pasternaku lub ziemniaków
- 175 g mąki z brązowego ryżu
- 50 g rodzynek sułtańskich
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw
Opis wykonania
gotowanie: 15-20 minut
1.Utrzyj margarynę lub masło z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaj ziemniaki lub pasternak.
2.Wsyp mąkę rodzynki oraz przyprawy i dobrze wymieszaj. Przełóż na lekko posypaną mąką stolnicę, zagnieć ciasto i rozwałkuj na grubość 5 mm. Przy użyciu przycinarki wytnij kółka o średnicy 6 cm i połóż je na natłuszczonym papierze do pieczenia.
3.Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15- 20 minut aż nabiorą złocisto-brązowej barwy. Zostaw na papierze do ostygnięcia. Przechowuj w szczelnym pojemniku.