W ziołolecznictwie używa się dojrzałych owoców, z których przygotowywany jest aromatyczny olejek, zawiera do 6% olejku eterycznego, pochodne kumaryny oraz flawonoidy (m.in. pochodne kwercetyny i kemferolu), fitosterole oraz 12-18% oleju tłustego, 4-5% węglowodanów, 20% związków białkowych i do 9% soli mineralnych. Odmiany słodkie kopru włoskiego nie zawierają fenchonu o gorzkim, lekko palącym smaku.
Owoce odsiewa się z baldachów zebranych i wysuszonych w sierpniu lub wrześniu. Przez destylację z parą wodną owoców kopru otrzymuje się olejek koprowy – Oleum Foeniculi.
Owoc kopru nie tylko pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ale również pobudza również wydzielanie śluzu w górnej części dróg oddechowych – w gardle, krtani i tchawicy, ułatwia odkrztuszanie.
Olejek eteryczny stosowany zewnętrznie działa bakteriobójczo oraz przeciwpasożytniczo.
Niestety w większych ilościach może powodować drgawki, podrażnienie błon śluzowych żołądka i jelit czy przekrwienie mózgu i płuc.