Składniki
- woreczek ryżu
- 2 papryki
- 7 rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- SOS:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu ryżowy/jabłkowego/vinegrett
- 1 łyżka sosu sojowy (można pominąć)
- 1 łyżka musztardy
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski.
Rzodkiewkę kroimy na plastry, następnie każdy z nich przekrajamy na pół.
Siekamy drobno szczypior, ananasa odsączamy z wody po czym łączymy wszystkie warzywa z ryżem.
W osobnym naczyniu łączymy składniki na sos w proporcji 2:2:1:1, polewamy nim naszą sałatkę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Sałatka smakuję najlepiej jeszcze lekko ciepła.
W wyniku przechowywania jej w lodówce ryż robi się lekko twardy.
Ervisha
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 20 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4