Składniki
- 1 udko z kurczaka
- 2 cebule
- 1 jagoda jałowca
- 1 pomarańcza
- 1/2 czerwonej papryki
- 40 g szparagów z puszki
- NA SOS:
- 50 ml zalewy szparagowej
- 1 łyżeczka octu
- curry
- 75 g jogurtu naturalnego
- sól jodowana, pieprz
- 1/4 pęczka szczypiorku
- sos worcestershire
Sposób przygotowania
1. Zagotować wodę w garnku. Do wody włożyć obraną cebulę, listek laurowy, jagodę jałowca i udko kurczaka.
gotować ok. 30- 40 minut.
2. Pomarańcze obrać, usuwając białą skórkę . Miąższ owocu pokroić na plasterki, a następnie w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki. Drugą cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Szparagi wyjąć z zalewy, odsączyć (zalewę zachować ), pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki wymieszać.
3. Udko kurczaka po ugotowaniu wyjąć z garnka. Zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki.
4. Sok szparagowy wymieszać z octem, curry i jogurtem. Przyprawić szczyptą soli, dużą ilością pieprzu oraz sosem Worcestershire, wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki. Odstawić sałatkę na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Smacznego!!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 50 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 1