Składniki
- knedle:
- 750g ziemniaków
- 2 jaja
- 200g maki orkiszowej
- sól
- Nadzienie:
- 250g wołowiny(posiekana)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- bazylia
- sól
- pieprz
Opis wykonania
Danie z diety antyhistaminowej – Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przelać zimną woda i obrać. Rozgnieść tłuczkiem, dodać jajka i mąkę, posolić i szybko zagnieść na gładkie ciasto.
Wołowinę dobrze przesmażyć na oliwie na rozgrzanej patelni i doprawić do smaku natką pietruszki, bazylią, solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 8 kawałków, rozpłaszczyć, na każdym kawałku położyć łyżeczka nadzienie i uformować knedle.
W dużym garnku zagotować około 1l wody, osolić, włożyć delikatnie knedle i gotować na małym ogniu ok 10 min.