Składniki
- 1 ananas
- 1 melon
- 4 mandarynki
- 8 łodyg trawy cytrynowej
- 80 g świeżego imbiru
- 1 mała papryczka chilli
- 60 g masła
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżki dżemu pomarańczowego
- liście mięty do dekoracji
Opis wykonania
1. Ananas przecinamy na pół i wycinamy z niego twardy środek. Miąższ odcinamy ostrym nożem od skórki. Melon przecinamy na pół, wydrążamy pestki a skórkę obieramy. Nektarynki myjemy.
2. Ananas i melon kroimy na kawałki wielkość 3×5 cm, a nektarynki na ćwiartki. Kawałki owoców na przemian nadziewamy na łodygi trawy cytrynowej (jeżeli łodyga jest za gruba przekrawamy ja na pół).
3. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plastry. Papryczkę chilli czyścimy z nasion i kroimy na talarki. W rozpuszczonym maśle smażymy przez 3 minuty imbir i papryczkę chilli, następnie skrapiamy sokiem z limonki, mieszamy z miodem, cynamonem i dżemem. Gotujemy całość 5 minut, aż powstanie sos, którym smarujemy przygotowane szaszłyki.
4. Szaszłyki kładziemy na ruszt rozgrzanego grilla i obracając pieczemy do 10 minut. Podajemy udekorowane listkami mięty.
Smacznego!!!