Składniki

  • 1 ananas
  • 1 melon
  • 4 mandarynki
  • 8 łodyg trawy cytrynowej
  • 80 g świeżego imbiru
  • 1 mała papryczka chilli
  • 60 g masła
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • liście mięty do dekoracji

Opis wykonania

1. Ananas przecinamy na pół i wycinamy z niego twardy środek. Miąższ odcinamy ostrym nożem od skórki. Melon przecinamy na pół, wydrążamy pestki a skórkę obieramy. Nektarynki myjemy.

2. Ananas i melon kroimy na kawałki wielkość 3×5 cm, a nektarynki na ćwiartki. Kawałki owoców na przemian nadziewamy na łodygi trawy cytrynowej (jeżeli łodyga jest za gruba przekrawamy ja na pół).

3. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plastry. Papryczkę chilli czyścimy z nasion i kroimy na talarki. W rozpuszczonym maśle smażymy przez 3 minuty imbir i papryczkę chilli, następnie skrapiamy sokiem z limonki, mieszamy z miodem, cynamonem i dżemem. Gotujemy całość 5 minut, aż powstanie sos, którym smarujemy przygotowane szaszłyki.

4. Szaszłyki kładziemy na ruszt rozgrzanego grilla i obracając pieczemy do 10 minut. Podajemy udekorowane listkami mięty.

Smacznego!!!