Osoby mające alergię na zboża, z których produkuje się kasze mogą mieć problemy pokarmowe. Ale kasze powinniśmy jeść przynajmniej 2-3 razy w tygodniu, w różnych postaciach, nie tylko jako dania obiadowe.
Kasze. Jakie mają właściwości?
Jedne pomagają przy nadciśnieniu (jak gryczana), inne przy nadmiarze cholesterolu (kukurydziana).
Kasza jęczmienna jest polecana nie tylko przy niedoborze witaminy PP, ale ze względu na jej zawartość poprawia wygląd skóry. Błonnik w niej zawarty reguluje skutecznie trawienie – zatem śmiało można ją polecić przy problemach przewodu pokarmowego i alergicznych nieżytach jelitowych.
Osobom na diecie bezglutenowej polecana jest kasza jaglana, wytwarzana z prosa, która zawiera sporo żelaza, powinny ją zatem jeść kobiety w okresie menstruacji czy osoby z niedokrwistością.
Im kasza jest mniej oczyszczona i rozdrobniona tym ma więcej składników odżywczych – m.in. witaminy E i B2 (w kaszy jaglanej) potrzebnej skórze i pomocnej na wzrok czy cynku, także cennego dla skóry.
Kasza jaglana i gryczana wzmacniają organizm, pooprawiają koncentrację, pomagają osobom zestresowanym i z problemami trawiennymi czy chorobami krążenia.
Oczywiście nie trzeba z kaszami przesadzać – zawierają fosfor, siarkę i chlor, zakwaszając organizm, dlatego trzeba do nich dodawać owoce lub warzywa. Nie są wskazane przy nadkwasocie, wrzodach żołądka czy dwunastnicy. Warto pamiętać, która jest wytwarzana z pszenicy (kuskus, manna), która z gryki, a ktora z jęczmienia czy prosa (jaglana).
(AZ)
Źródło – Vita, 03.2011