Składniki

  • 1 oczyszczony karp
  • sok z 1 cytryny
  • szklanka białego wina (może być pół wytrawne bądź wytrawne)
  • cebula
  • natka pietruszki
  • przyprawa do ryb
  • 3 łyżki stopionego „masła”
  • SOS:
  • łyżka musztardy
  • 40 połówek orzechów włoskich
  • żółtko jajka ugotowanego na twardo
  • oliwa z oliwek
  • łyżka bułki tartej
  • 1/2 szklanki octu winnego

Opis wykonania

1. Oczyszczonego karpia płuczemy i kroimy na kształt dzwonka. Wkładamy do miski, prószymy solą, obkładamy plasterkami cebuli i natką, zalewamy winem i sokiem z cytryny a następnie odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

2 Karpia wyjmujemy z marynaty, układamy na foli aluminiowej i doprawiamy przyprawą do ryb. Polewamy stopionym masłem, zawijamy w folię dzwonka, układamy na gorącym grillu i opiekamy, przewracając około 10 minut.

SOS:

Orzechy płuczemy w moździerzu z odrobina wody. Żółtko rozcieramy z oliwą i musztardą, nadal ucierając dodajemy połowę octu. Dosypujemy bułkę tarta, orzechy i odrobinę soli a na koniec resztę octu. Sos podajemy do karpia. Danie serwujemy z pieczonymi na grillu połówkami ziemniaków i sałatą.

Smacznego!!!