Składniki
- 1 oczyszczony karp
- sok z 1 cytryny
- szklanka białego wina (może być pół wytrawne bądź wytrawne)
- cebula
- natka pietruszki
- przyprawa do ryb
- 3 łyżki stopionego „masła”
- SOS:
- łyżka musztardy
- 40 połówek orzechów włoskich
- żółtko jajka ugotowanego na twardo
- oliwa z oliwek
- łyżka bułki tartej
- 1/2 szklanki octu winnego
Opis wykonania
1. Oczyszczonego karpia płuczemy i kroimy na kształt dzwonka. Wkładamy do miski, prószymy solą, obkładamy plasterkami cebuli i natką, zalewamy winem i sokiem z cytryny a następnie odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
2 Karpia wyjmujemy z marynaty, układamy na foli aluminiowej i doprawiamy przyprawą do ryb. Polewamy stopionym masłem, zawijamy w folię dzwonka, układamy na gorącym grillu i opiekamy, przewracając około 10 minut.
SOS:
Orzechy płuczemy w moździerzu z odrobina wody. Żółtko rozcieramy z oliwą i musztardą, nadal ucierając dodajemy połowę octu. Dosypujemy bułkę tarta, orzechy i odrobinę soli a na koniec resztę octu. Sos podajemy do karpia. Danie serwujemy z pieczonymi na grillu połówkami ziemniaków i sałatą.
Smacznego!!!