Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 5-7 dag suszonych grzybów
  • garść suszonych śliwek bez pestek
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Opis wykonania

Dieta bezglutenowa

Grzyby umyć, moczyć 10 minut w 2 szklankach letniej wody, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Podgotowane grzyby pokroić w paseczki (zachować wywar).

Cebulę obrać, posiekać drobno, usmażyć na oleju na złoty kolor, włożyć grzyby i dusić razem ok. 5 minut.

Kapustę lekko odcisnąć, jeśli jest bardzo kwaśna (sok zostawić do ewentualnego doprawienia), zalać wywarem z grzybów, gotować powoli, bez przykrycia do miękkości.

W miarę potrzeby uzupełniać płyn, jeśli całkiem odparuje. Gdy kapusta zmięknie, odparować płyn, a następnie dodać podsmażoną cebulkę z grzybami, doprawić solą i pieprzem.

Podawać z krokietami orzechowymi lub z pieczywem.