Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- 5-7 dag suszonych grzybów
- garść suszonych śliwek bez pestek
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Opis wykonania
Dieta bezglutenowa
Grzyby umyć, moczyć 10 minut w 2 szklankach letniej wody, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 20 minut. Podgotowane grzyby pokroić w paseczki (zachować wywar).
Cebulę obrać, posiekać drobno, usmażyć na oleju na złoty kolor, włożyć grzyby i dusić razem ok. 5 minut.
Kapustę lekko odcisnąć, jeśli jest bardzo kwaśna (sok zostawić do ewentualnego doprawienia), zalać wywarem z grzybów, gotować powoli, bez przykrycia do miękkości.
W miarę potrzeby uzupełniać płyn, jeśli całkiem odparuje. Gdy kapusta zmięknie, odparować płyn, a następnie dodać podsmażoną cebulkę z grzybami, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z krokietami orzechowymi lub z pieczywem.